Jezelf herontdekken
In ieder mens zit de natuurlijke drang om zich te ontwikkelen. Je ontwikkelen is het aanleren van vaardigheden en competenties en persoonlijke groei begint met zelfkennis en het accepteren van jezelf en het erkennen van je kwaliteiten. Hierbij is je kern betrokken, je leert wat bij jou past en leert in feite af wat niet bij jou hoort.
Deze verandering begint met jouw wil en motivatie voor verandering, jij bent de basis voor deze groei. Je wilt jezelf beter leren kennen. Ontdekken wat jij zelf wilt, wat jou drijft en voelen waar jouw passie ligt. Deze passie kan verborgen liggen onder een aantal overtuigingen en patronen. Door het onderzoeken en doorbreken van belemmerende overtuigingen en gewoonten en het inzichtelijk maken van je talenten komt je kracht, lef en energie weer naar boven.
Ook kunnen er vragen zijn waarom je steeds in dezelfde situatie terecht komt, je herkent een terugkerende conflictsituatie of je merkt veel spanning bij bepaalde personen of wellicht doe je erg je best om situaties te vermijden en voel je je regelmatig angstig. Sommige aangeleerde patronen, onze overlevingsmechanismes, zijn niet voor niets mechanismes, ze schakelen 'automatisch' in op het moment dat spanning toeneemt.
Wil jij jezelf en jouw reacties nader onderzoeken? Wil jij je vrijer voelen in je lijf, meer bewuster beslissingen nemen? Neem dan contact op.

Het is eveneens mogelijk om bij mij een persoonlijke Mindfulness traject te volgen. Dit kan bij mij in de praktijk. Je leert de basistechnieken van de training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training. De MBSR is inmiddels een zeer gerespecteerde en wetenschappelijk erkende (Evidence Based) benadering geworden bij stress en chronische pijn.
Het is een training, omdat je je aandacht kunt trainen. Je leert steeds meer aandachtig te zijn in het moment. Je oefent met milde, niet-oordelende aandacht te zijn bij alles wat zich aandient. Of dit nu gedachten, stemmingen of lichamelijke gewaarwordingen zijn.
Zijn in plaats van doen, moeten wordt ont-moeten. Het effect is dat je door stil te staan (eerder) je neigingen en gewoontepatronen gaat herkennen, waardoor je een keuze krijgt, in plaats van te reageren op de automatische piloot.
Liever in groepsverband? De achtweekse mindfulnesstraining (MBSR) wordt binnenkort weer aangeboden. Houd de website in de gaten.
Veel HSP’s hebben meer kans op burn-out en depressie. Dit komt doordat zij veel vatbaarder zijn voor allerlei prikkels. Geluiden die anderen als achtergrond ervaren, kunnen voor een HSP's heel intens zijn. Ook kunnen HSP's erg meeleven met anderen. Echter continue meegesleept worden in de emoties van anderen is uitputtend. Als je hier niet mee leert omgaan kun je chronisch overprikkeld raken.
De kunst is om goed je grenzen te bewaken, je omgeving te optimaliseren en veel herstelmomenten in te bouwen.
Er zijn ook voordelen: HSP’s zijn ook gevoeliger dan anderen voor positieve invloeden. Omring jezelf dus vooral met mensen en dingen waar je rustig en blij van wordt, dat helpt enorm als je moet herstellen van een drukke dag.
Nieuwsgierig hoe dit voor jou persoonlijk werkt?
Tips voor een gezonde stressbalans
Zorg voor een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning met deze tips:
- Houd bij welke activiteiten je energie kosten en van activiteiten die je energie opleveren. Bekijk vervolgens welke energievreters je kunt schrappen en op welke energiegevers je je kunt focussen.
- Maak een realistische planning met ruimte voor onvoorziene taken en voorkom tijdnood. Plan herstelmomenten in zoals een wandeling in de pauze.
- Zorg voor voldoende activiteiten die effectief bijdragen aan ontspanning en herstel, zoals mediteren, voldoende slapen, gezond eten, voldoende beweging en lekker naar buiten.
- Train je assertiviteit. Leer nee zeggen en voorkom ongezonde stress.
- Ervaar je teveel stress op je werk? Bespreek dit dan met je leidinggevende en collega’s en zoek samen naar een oplossing.